Introductie André Volten: (In bewerking)

André Volten was een Nederlandse abstracte beeldhouwer die zijn opleiding kreeg aan het …….. Hij woont en werkt in …….. Hij is lid van de groep …… Hij had ondermeer exposities in …….. Hij heeft werk in de kunstcollectie van …….. Hij ontving de ……. prijs. Belangrijke werken worden gerekend tot het …….isme. Bekend werk van hem is  ………….. Hij beschouwd zichzelf als……


Afbeelding 1

Naam werk, Jaar,  Afmetingen (B x H x D), Medium (Acryl op doek), Toelichting  (eventueel).


Biografie:

André Volten  behoorde tot de voorhoede van de abstracte beeldhouwkunst in Nederland. Talrijke sculpturen, vrijwel altijd in staal, staan overal in het land opgesteld op prominente plekken zoals voor de Stopera en aan de IJ-oever in Amsterdam en op het Jaarbeursplein in Utrecht. Zijn werk is vaak volledig geïntegreerd in de leefomgeving; het maakt deel uit van de stedelijke inrichting of van de architectuur. De relatie tussen het kunstwerk, de omgeving en de toeschouwer stond voor Volten altijd centraal in het creatieproces.

Hoe zwaarder, hoe beter, lijkt het adagium te zijn geweest van André Volten. Hij werkte een leven lang in staal, één van de zwaarste en moeilijkst te bewerken materialen. In museum Beelden aan Zee  is de nalatenschap van André Volten te zien, die sinds zijn dood in 2002 voor het publiek verborgen is gebleven. Hij was één van de meest gevraagde beeldhouwers voor de openbare ruimte in de jaren zeventig en tachtig. André Volten was een meester in het vinden van een harmonieuze verhouding tussen sculptuur, architectuur, vormgeving en stedelijke inrichting.

Op veel prominente plekken in Nederland en Duitsland staat zijn werk opgesteld. Voorbeelden hiervan zijn monumentale beelden bij de IJ-oever in Amsterdam, De Nederlandsche Bank, de Stopera in Amsterdam, het Jaarbeursplein in Utrecht, Bezuidenhout in Den Haag, in het centrum van Duisburg (DE) en het Europees Patentambt in München(DE

De vormen die André Volten gebruikte waren eenvoudig; de zuil, kubus en bol komen steeds terug in zijn oeuvre. Dat lijkt eenvoudig maar met deze basisvormen die hij telkens toepaste en waarmee hij eindeloos varieerde, ontstond een virtuoze inrichting van de openbare ruimte.

André Volten groeide op in Andijk aan het IJsselmeer, na de oorlog vertrok hij
naar Amsterdam NL waar hij het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs, de voorloper van de huidige Rietveldacademie bezocht. Met de wens om te leren lassen meldde hij zich in 1954 bij de Nederlandse Dok- en Scheepsbouw Maatschappij, als vrijwilliger. Zo werd hij, om het materiaal bewerken onder de knie te krijgen, enkele jaren metaalbewerker bij de scheepswerf

Op de werkplaats werkt hij in het ‘ijzeren regime’, maar komt af en toe ook aan zijn eigen werk toe. Eén van zijn eerste vrije werken bood hij aan bij de Keukenhof, Kort daarna volgde zijn eerste opdracht voor het Nieuwe Lyceum in Hilversum en was zijn naam gevestigd.


Afbeelding 2

Naam werk, Jaar,  Afmetingen (B x H x D), Medium (Acryl op doek), Toelichting  (eventueel).


Beschrijving werk:


Afbeelding 3

Naam werk, Jaar,  Afmetingen (B x H x D), Medium (Acryl op doek), Toelichting  (eventueel).


Naam:
Geboren:
Overleden:
Nationaliteit:
Woon / werkplaatsen:
Kunstopleiding:
Toelagen:
Residenties:

Studiereizen:
Functies kunstwereld:
Onderscheidingen:
Actieve periode:


Vertegenwoordiging: 
Contactpersoon: 
Adres:
Telefoon: +31(0)
Email:
Website: www.andrevolten.nl. 
Emedia:


Kunstvormen: Sculpturen.
Kunstperiode: Modern.
Kunststromingen:

Kunstfasen:

  • ???? – ????, Studieperiode.
  • ???? – ????, …..

Technieken:
Bekende werken:
Projecten / opdrachten:


Kunstgroepen:
Kunstrelaties:
Leerling van en/of invloed van:
Leraar van en/of invloed op:


Museumcollecties:
Overheidscollecties:
Private collecties:
Galerie collecties:


Museumexposities: (Solo / Duo / Groep / ?)

Galerie exposities: (Solo / Duo / Groep / ?)
Overige exposities: (Solo / Duo / Groep / ?)


Eigen publicaties:
Catalogi:

  • 2018, André Volten ‘Utopia’, tekstbijdragen Jan Teeuwisse, Trude Hooykaas, Emma van Proosdij en Ruud Kuijer (Uitgeverij Waanders, Zwolle, €19,95)

Boeken:
Artikelen:
Radio / televisie:
Video / film:
Websites:


Eigen citaten:


Nieuwsberichten:


Bronnen: Zie publicaties en websites.
Copyright: JJJJ Kunstenaar gemeld.
Emailcontact:
Bijgewerkt: 30032018.


Vaak worden alleen de belangrijkste collecties, exposities, publicaties e.d. weergegeven.