Fibac AntwerpenFIBAC opent in primeur haar deuren tijdens Kunst Privé. Initiatiefnemers en kunstverzamelaars Ingrid en Filips De Ferm tonen hun privécollectie met voornamelijk abstracte werken uit de 20e-eewse Belgische kunst. Het koppel groeide op in een cultuurrijke omgeving met veel aandacht voor werken van de Latemse school. Tijdens een bezoek aan een tentoonstelling over de Russische, Hongaarse en Poolse Avant-Garde sloeg bij hen het vuur in de pan.

Ze kregen gauw de smaak te pakken en verdiepten zich verder in abstracte kunst uit België door lectuur en contacten. Hun eerste werk kochten de collectioneurs 20 jaar geleden van Roger Vangindertael. Geleid door esthetische emotie vult het koppel geleidelijk hun collectie aan met Belgische abstracte werken uit de jaren 20 en 50. Tot op heden wordt de verzameling uitgebreid en wordt in de toekomst aangevuld met enkele hedendaagse kunstwerken.

Ingrid en Filips De Ferm kiezen ervoor om hun collectie toegankelijk te maken en te delen met kunstliefhebbers. Ze doen dit niet alleen via bruiklenen voor tentoonstellingen maar openden in 2013 zelf een Art Center in Berchem. Dit centrum wordt sporadisch opengesteld voor culturele projecten. Architecten Swijzen en Bastijns toverden de voormalige parochiefeestzaal om tot een prachtig pand met het behoud van zijn modernistische kenmerken. Jozef Wautersstraat 21, Berchem