GasunieOmschrijving:

De Gasunie heeft al sinds 1984 een warme band met kunst. Gedurende die tijd ouwde de kunstcommissie een collectie op van circa 1.800 werken die zowel in het hoofdkantoor in Groningen als op Gasunie-locaties elders in het land hangen. De hedendaagse schilderijen, aquarellen, grafiek en sculpturen van voornamelijk Nederlandse kunstenaars zijn te zien in openbare ruimtes zoals de bedrijfsrestaurants en vergaderzalen. Medewerkers kunnen ook kunstwerken voor hun eigen werkplek uitkiezen.

Er zijn jaarlijks circa vier exposities in de centrale hal van het Gasuniegebouw. Hieruit wordt minimaal één kunstwerk aangekocht, zo bouwt de collectie zich op.

Gasunie stelt een tweejaarlijkse kunstprijs in voor kunstenaars jonger dan 30 jaar. De prijs is bedoeld om deze kunstenaars een stimulans te geven in hun verdere ontwikkeling. Gasunie stelt de prijs in ter gelegenheid van twee feestelijke jubilea in 2009: haar eigen kunstcommissie viert haar 25-jarig bestaan, en het Slochterengas zijn 50-jarig jubileum. Gasunie CEO Marcel Kramer: ‘We vinden het belangrijk om creatieve jonge talenten te stimuleren; zo hebben we een bedrijfskunstcollectie met veel werk dat is gemaakt door jonge kunstenaars. Sommigen van hen zijn later uitgegroeid tot gerenommeerde namen in de kunstwereld.’ De prijs is voor het eerst uitgereikt in juni 2011.

P. H. van Acker – Peter Bastiaanssen – Sarianne Breuker – Nicolas Dings – Dette ten Doeschate – Loek Hambeukers – Hugo Hol – Ellen Kooi – Roos Kroes – Colien Langerwerf – Marc Mulders – Michel van Overbeeke – Pieter Pander – Adriaan Rees – Nick Renshaw – Martijn Schuppers – Yvonne Struys – Dick Tasma – Cornelie Tollens – Christiaan Zwanikken.


Specialisatie: Hedendaagse beeldende kunst.
Contactpersoon: Netty de Vries – de Bruin
Adres: Gasunie Kunstcollectie  Concourslaan 17, 9727 KC Groningen NL.
Telefoon: +31(0)50-5219111.
Email: kunst@gasunie.nl.
Website:  www.gasunie.nl.


Collecties:

  • Marc Mulders | NL 1958 NL | Schilderijen, Foto’s, Beglazing | Hedendaags | Abstract Expressionisme.

Nieuwsberichten:


Bijgewerkt: 08.12.2012/24.04.2016.


Reacties

Gasunie Kunstcollectie | Groningen NL | Hedendaagse kunst — Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *