Jan HoetJan Hoet was conservator, curator en daarbij stichter, bezieler en animator van het  Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (S.M.A.K) in Gent BE. Dit was ontstaan uit ‘de vereniging’ die werd bezield en gesticht door Karel Geirlandt en onder anderen ook Marc De Cock, de latere voorzitter van ‘de vereniging’

Op zijn curriculum staan een aantal grote evenementen waarmee hij de kunst naar het volk wilde brengen en omgekeerd.

In Vlaanderen en daarbuiten stond Jan Hoet bekend om de gedrevenheid waarmee zijn visie op kunst onder de aandacht brengt. Deze gedrevenheid zorgde ervoor dat sommigen hem soms de Vlaamse kunstpaus noemden.

Met het veelbesproken Chambres d’Amis project uit 1986 brak de kunst letterlijk uit het museum en werden tientallen kunstwerken in privé-woningen door internationaal vermaarde kunstenaars ontworpen en speciaal voor die bijzondere plek uitgevoerd. In een later project veroverde de kunst de gehele stad Gent met het concept Over the Edges.

Ook internationaal geniet hij bijzonder aanzien in het kunstmilieu. Zo was hij in 1992 curator van documenta IX in Kassel. Van 2003 tot 2008 was hij artistiek leider van het MARTa museum in Herford (Duitsland). In het voorjaar 2008 organiseerde hij er een tentoonstelling genoemd Ad absurdum met sterke intuïtief bij elkaar gebrachte beelden. Toen Jan Hoet eind 2003 als conservator van het SMAK met pensioen ging, werd hij opgevolgd door de Amerikaan Peter Doroshenko.

Samen met zijn boezemvriend fotograaf Rony Heirman tekende Jan Hoet eind jaren zestig stripverhalen; in 2006 is hiervan een publicatie heruitgegeven Professor Peeh en de Voesjesmannen bij uitgeverij Oogachtend. Hoets affiniteit met strips bleek ook toen hij in 1987 een tentoonstelling organiseerde over het Europese beeldverhaal in het Museum voor Hedendaagse Kunst te Gent.

Begin 2008 werd hij door de kunstverzamelaar Egidio Marzona aangetrokken om zijn omvangrijke kunstverzameling van de tweede helft van de 20ste eeuw, genoemd Sammlung Marzona te archiveren.


Specialismen: Kunstcriticus.
Onderscheidingen:

  • 2009, Verdienstkreuz 1 Klasse der Bundesrepublik Deutschland.
  • 2010, Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Algemene Culturele Verdienste.

Adres:
Telefoon:
Email:
Website: 


Nieuwsberichten:


Bijgewerkt: 09.03.2013/27.06.2017.