Omschrijving Rietveldpaviljoen / De Zonnehof:

Het Rietveldpaviljoen is een tentoonstellingsgebouw in Amersfoort ontworpen door Gerrit Rietveld. Hij ontwierp het gebouw destijds als tentoonstellingsruimte ter gelegenheid van het zevenhonderdjarig bestaan van de stad Amersfoort NL, die in deze periode een grote moderniseringsslag Het gebouw in de stijl van het Nieuwe Bouwen werd geopend in 1959. Rietveld ontwierp voor het gebouw ook meubels en vitrines. Het Rietveldpaviljoen is een van de belangrijkste latere werken van architect Gerrit Rietveld. Het is een gerespecteerd voorbeeld van het functioneel, zakelijk bouwen van na de Tweede Wereldoorlog. Met zijn sobere, bijna Spartaanse trekken, onderscheidt het Rietveldpaviljoen zich internationaal om zijn ruimtelijke kwaliteiten. maakte onder leiding van de ‘rode’ burgemeester Hermen Molendijk.

Het gebouw is een eenvoudigere uitvoering van Rietvelds eerste ontwerp uit 1956. Het wit met blauwe pand is gebouwd met een repeterende basismaat van drie meter. Het gebouw is achttien meter in het vierkant en is zes meter hoog. Het heeft een plat dak met een bovenlicht waardoor daglicht van bovenaf kan toetreden. De buitenmuren zijn opgetrokken in rechtlijnige vlakken van geglazuurde baksteen afgewisseld met grote vensterpartijen. Binnen is op drie meter hoogte een gaanderij aangebracht.

Meer dan vijftig jaar fungeerde het Rietveldpaviljoen als hét centrum voor moderne kunst in Amersfoort, met talloze (inter)nationale exposities.

De Zonnehof diende bijna vijftig jaar als een gemeentelijke kunstzaal en toonde exposities van moderne kunst, waaronder beeldhouwkunst, schilderkunst en sieraden. Op 1 juli 2008 is De Zonnehof, centrum voor moderne kunst opgeheven. Na 2008 volgde een periode van leegstand en sinds 2013 functioneert het Rietveld paviljoen weer als kunstencentrum. Gangmaker in dezen is Terts Brinkhoff, die eerder al met Stichting Mobile Arts het theaterfestival de Parade organiseerde.


Naam museum: Rietveldpaviljoen / De Zonnehof.
Opgericht: 1959.
Specialisaties:
Perioden:
Kunststromingen:
Aangesloten bij:
Ondergebracht bij:
Openingstijden:


Contactpersoon:
Adres: Zonnehof 8, 3811 ND,  Amersfoort NL.
Telefoon: +31(0)  033  720 08 90
Email:
Website:
Emedia:


Publicaties:

  • Hedwig Saam: Gerrit Rietveld en de Zonnehof. de achtergronden bij het ontwerp en de bouw van het Amersfoorste kunstpaviljoen, Amersfoort, 2001

Collecties in beheer / langdurige bruikleen:
Moderne kunstenaars in collectie:
Hedendaagse kunstenaars in collectie:


Exposities: (Solo / Duo / Groep / ?) (Selectie)

  • 19.05.2018 – 23.09.2018: Rietveldpaviljoen, Amersfoort NL, Museum FLehite met ‘Armando tot Mondriaan tot Wolter’.
  • 2017 – De Stijl voorbij. Gerrit Rietveld en de jaren vijftig. (met Architectuurcentrum FASadE)
  • 2013 – Nieuw Amersfoorts Palet, rond een eeuw Amersfoortse kunst (met Museum Flehite)
  • 2008 – Het vuur voorbij – Armando en Raffael Rheinsberg
  • 2006 – Zetel, ontwerpen rond het thema ‘stoel’
  • 2004 – Wintergasten, afscheidsexpositie van Paul Coumans als scheidend directeur
  • 1999 – Pieter Holstein, tekeningen
  • 1997 – Sieraden, de keuze van Amersfoort (in samenwerking met Galerie Marzee)
  • 1972 – Sieraad 1900-1972, overzichtstentoonstelling rond het thema sieraad

Nieuwsberichten:


Bronnen: Zie publicaties en websites.
Bijgewerkt: 15062018