Omschrijving Stadsmuseum Harderwijk:

De begane grond van het Stadsmuseum is tijdens openingstijden vrij toegankelijk. Het Stadsmuseum staat letterlijk middenin de stad. Ook de museumwinkel is voor iedereen vrij toegankelijk, net als het Cultuurcafé.
Het museale deel bevindt zich op de etages (betaalde entree), met een o.a. de presentatie van de Stadsgeschiedenis. Daarnaast zijn er tijdelijke exposities te vinden op het terrein van kunst, historie of een actueel thema, zoals de Hanze of het Belgenkamp in de Eerste Wereldoorlog.
Het Stadsmuseum Harderwijk is gevestigd in een gebouw dat bestaat uit minstens drie historische panden. Een deel van de zijvleugel dateert vermoedelijk uit de middeleeuwen. In 1793 werden deze panden eigendom van Heribert van Westervelt. Er volgde een ingrijpende verbouwing, met als resultaat het huidige statige herenhuis in Lodewijk XVI-stijl. In 1890 werd het grootste gedeelte van de zijvleugel verkocht door de erven van notaris H.C. Termaat.
De collectie van het Stadsmuseum is in de loop van 70 jaar gegroeid. Een herdenkingstentoonstelling die in 1931 gehouden werd, leverde de eerste voorwerpen op. De Overveluwsche Oudheidkamer (1931-1951) en het Veluws Museum van Oudheden/Stadsmuseum die daarna volgden, zorgden voor de verdere aanwas.

Nu zijn grofweg 9.000 objecten en 26.000 foto’s aanwezig. De collecties zijn van het begin af aan gegroeid rond de thema’s Archeologie, Stadsgeschiedenis, Gelderse Academie, Gelderse Munt, Koloniaal Werfdepot, Belgisch Interneringskamp, Zuiderzeevisserij en Klederdrachten.

De collectie is in hoofdzaak eigendom van de Stichting Stadsmuseum. Een deel van de voorwerpen is door derden in bruikleen gegeven, waaronder de Vereniging Vrienden van het Stadsmuseum.

De erven van architect D. Kok verkochten het hoofdgebouw in 1950 aan de gemeente Harderwijk, onder voorwaarde dat er een museum werd gevestigd. In 1952 ging het museum daadwerkelijk open. In 1966 kocht de gemeente het afgesplitste deel van de zijvleugel dat in de jaren 1976-1979 bij het museum werd gevoegd. In 1977 volgde de aankoop van het achterste gedeelte. Een ingrijpende verbouwing in 2014 maakte de panden tot een eenheid.
De collectie van het Stadsmuseum is in de loop van 70 jaar gegroeid. Een herdenkingstentoonstelling die in 1931 gehouden werd, leverde de eerste voorwerpen op. De Overveluwsche Oudheidkamer (1931-1951) en het Veluws Museum van Oudheden/Stadsmuseum die daarna volgden, zorgden voor de verdere aanwas.


Naam museum: Stadsmuseum Harderwijk
Opgericht: 1952.
Specialisaties: Divers.
Perioden: Divers.
Kunststromingen: Divers.
Aangesloten bij: Museumkaart.
Ondergebracht bij:
Openingstijden:


Contactpersoon:
Adres: Donkerstraat 4, 3841 CC Harderwijk NL.
Telefoon: +31(0) 0341-414468.
Email: info@stadsmuseum-harderwijk.nl.
Website: stadsmuseum-harderwijk.nl.
Emedia:


Publicaties:


Collecties in beheer / langdurige bruikleen:
Moderne kunstenaars in collectie:
Hedendaagse kunstenaars in collectie:


Exposities: (Solo / Duo / Groep / ?)


Nieuwsberichten:


Bronnen: Zie publicaties en websites.
Bijgewerkt: 19.06.2018