Stichting Jenny & Luc PeireLuc Peire (1916 – 1994) is een Belgische kunstschilder met internationale faam. Zijn eerste werk stond onder de invloed van Constant Permeke. Na de Tweede Wereldoorlog evolueerde hij naar een lineair-abstracte kunst, waarin het verticalisme domineerde. In 1952-1953 verbleef hij in Belgisch Congo. Na zijn terugkeer ontwikkelde zijn expressie naar de zuivere abstractie. Atelier Luc Peire – Stichting Jenny & Luc Peire, door de kunstenaar zelf bij testament opgericht, heeft tot doel het oeuvre van Luc Peire voor een zo ruim mogelijk publiek open te stellen en zijn leef- en werkmilieu in stand te houden.

De Stichting is gevestigd in Knokke, waar zij beschikt over het atelier, de bungalow en de tuin van Jenny en Luc Peire. Ze richtte er ook een functionele nieuwbouw op als ‘kluis’ voor de werken van Luc Peire met een kleine tentoonstellingsruimte, ontworpen door de architecten De Bruycker-De Brock. Voor het tentoonstellen van Peires sleutelwerk Environnement I uit de Collectie van de Vlaamse Gemeenschap, werd de tuin uitgebreid en is door hetzelfde architectenduo een ‘tuinkamer’ ontworpen. Het archief van de Stichting verzamelt en bewaart alle gegevens en materiaal over Luc Peire, zijn oeuvre, zijn artistieke en familiale omgeving.

Tijdens Kunst Privé word je geleid doorheen de architectonische site van de Stichting Jenny & Luc Peire met kunsthistorische informatie over kunstenaar Luc Peire en zijn oeuvre. Je ontdekt er de ‘Kluis’, tuin, atelier, bungalow en ‘Tuinkamer’ met de verrassende spiegelkamer Environnement I (1967) van Luc Peire.

De Judestraat 64, 8300 Knokke-Dorp