Omschrijving Symposion Gorinchem:

Gorinchem NL is dé stad van de beeldende kunst met meer dan 100 sculpturen en objecten in de openbare ruimte. Veel daarvan beelden zijn er gekomen op initiatief van Stichting Symposion Gorinchem.

Doelstellingen van de stichting zijn:

 • Iedereen vertrouwd raken met kunst in zijn dagelijkse omgeving.
 • Een impuls tot bezinning geven op de problemen van onze tijd, op de leefbaarheid van de steden, het waarom en het waarheen.
 • Aanleiding zijn tot samenspraak tussen diverse groeperingen.
 • Het Symposion is het resultaat van een samenspel tussen kunstenaars en bedrijven.
 • Het Symposion gaat niet uit van één materiaal, maar van alle materialen die in de regio Gorinchem voorhanden zijn.

Symposion 1974  ‘Meesters van het Constructivisme’

In 1974 vond het eerste Symposion plaats.  Het Constructivisme (Concretisme red.) voerden de boventoon. De Gorcumse school was geboren. Die school bestaat officieel niet. De betrokken kunstenaars hebben echter een hang naar Constructivisme en Geometrisme. Zij streven naar helderheid en duidelijkheid. Daarbij hanteren zij de liniaal als toverstaf.

Symposion 2005.

Het succesvolle Symposion van 1974 gaf aanleiding tot het organiseren van een tweede Symposion in de zomer van 2005. Het bestuur  wilde een brug slaan tussen verleden, heden en toekomst (Utopia). De inspiratie voor die toekomst kwam onder meer van de bevolking. Met name de jeugd leverde een belangrijke bijdrage.

‘Op het Symposion 2005 was er naast beeldende kunst ook ruimte voor andere kunstuitingen, zoals design, dans, literatuur, sieraden, glas, mode, muziek en theater. Met onder andere:

Symposion 2005 telde maar liefst 450 kunstwerken van honderd kunstenaars op 16 binnenlocaties.  Circa 80.000 bezoekers kwamen af op de binnen- en buitenpresentaties. Een groot succes dankzij de inzet van 150 vrijwilligers en zeventig subsidiegevers en sponsors.

Een achttal hoogtepunten:
1. Het raam van Marco van Trigt in het ‘oude’ gymnasium
2. De brug van Bruno Ninaber van Eyben over de Arkelpoort
3. De Brainwave van Jan van Munster in de Duveltjesgracht
4. De glastentoonstelling in Fort Vuren
5. De expositie ’22 of the future’ in het stadhuis en de Oude Doelen
6. De installatie van Vera Gallis in de Oude Doelen (nu een permanente plaats in de hal van het stadhuis)
7. Vier projecten van Jacqueline Vanlandschoot in en bij Fort Vuren
8. Werken van Sjoerd Buisman in Woudrichem en van Norman Dilworth in de expositie ‘Zonder titel’ in het kantongerecht.

Symposion Revisited 2007

Na twee jaar werd in de Affuitloods de expositie ‘Symposion Revisited’ gehouden. Met een selectie van werk van deelnemende ontwerpers en kunstenaars die meededen aan de tweede editie van de internationale kunstmanifestatie Symposion Gorinchem. Tevens vond de overdracht plaats van beelden van het Symposion 2005 aan de gemeente Gorinchem.

Deelnemende kunstenaars: Henk van Bennekum, Arie Brinkman, Alfred van Elk, Vera Galis, Huibertje Kant, Floris Meydam, Jan van Munster, Bruno Ninaber, Marijn van der Poll, Sonia Rijnhout, Chris Sommer, Olaf Stevens, Berend Strik, Roel Teeuwen, Marco van Trigt.

Intermezzo 2010 ‘Beelden aan de Rivieren

Van 17 april t/m 19 september 2010 vond de tussentijdse expositie ‘Beelden aan de Rivieren’ plaats.Het weidse stromenland van Maas, Waal, Merwede en Linge gaf ruimte aan tientallen sculpturen van regionale en internationale kunstenaars. IJkpunten waren Gorinchem, Woudrichem, Slot Loevestein en Fort Vuren. Daarnaast bood Asperen de parallele tentoonstelling ‘Reflecting Nature’. In beeldentuin/galerie Land en Beeld waren relatief jonge kunstenaars betrokken bij het maken van ruimtelijk buitenwerk.

Geheel in de geest van het Symposion waren de kunstenaars volledig vrij gelaten in hun ontwerp. Dat resulteerde in de meest uiteenlopende sculpturen qua materiaal en vorm. Steen, hout, polyester, metaal en zelfs jade zijn als uitgangspunt genomen. Uit de lange rij van kunstenaars exposeerden onder andere Marco van Trigt, Masami Aikara (Japan), Vincent Dubois (België), Nathalie Taylor (UK), Gerard Höweler, Le Thi Hien (Vietnam), Romain Nikiema (Burkina Faso), Henk van Bennekum, Marry en Roel Teeuwen.

Symposion 2015  ‘De 12 provinciën’

Ook dan exposeren befaamde – internationale – kunstenaars op diverse locaties in Gorinchem. In opmaat naar dit Symposion zijn er exposities in de Kruitmagazijnen. Die worden georganiseerd door de Werkgroep Projecten Symposion Gorinchem. Symposion Gorinchem 2015 speelt zich af van juni  tot en met september. Centrale plekken zijn het Gorcums Museum, de Groenmarkt, de Grote Kerk en Schouwburg De Nieuwe Doelen. Maar ook andere prachtige locaties, zoals de stadswallen, bieden  ruimte en onderdak aan de  kunstwerken. Deze editie exposeren 170 kunstenaars met 430 kunstwerken op 10 binnen en 5 buitenlocaties in Gorinchem.

Deelnemers 2015:

Johan van Aken – Annemieke Alberts – Joost Barbiers – Henk van Bennekum – Bart Benschop – Jeroen van Bergen – Pieke Bergmans – Milly Betten – Bernadette Beunk – Frank Bezemer – Kees Bierman – Els Binnendijk – Luuk van Binsbergen – Irene Blume – Monique Bosman – Martin Boverhof – Arie Brinkman – Sjoerd Buisman – Femke van Dam – Dré Devens – Cor van Dijk – Paul Drissen – Martijn Duifhuizen – Ingeborg Entrop – Marinus Fuit – Vera Galis – Harrie Gerritz – Robbert de Goede – Fleur Goedendorp – Evelien de Goeij – Lisa de Goey – Eef de Graaf – Bouke Groen – Hindrik de Groot – Klaas Gubbels – Joop Haring – Jaap Hartman – Suzanne Hartmans – Jan Hendriks – Jeroen Henneman – Teja van Hoften – Gerard Höweler – Jan Paul Hulsenbek – Rity Jansen Heijtmajer – Anneke Jansen-Kniesmeijer – Filip Jonker – Ger de Joode – Olivier Julia – Ton Kalle – Huibertje Kant – Daan Kars – Joke van Kerkwijk – Ditty Ketting – Thijs van Kimmenade – Kees de Kloet – Els van ´t Klooster,  Marga Knaven, Ninette Koning, Yvonne Kracht, Carlo Kroon, Nieke Lemmens, Nico Liedorp,  Leontine Lieffering, André van Lier, Niels Lous, Giel Louws, Marus van der Made, Anita Manshanden,  Ruud Mast, Carlijn Mens, Karin van der Molen, Jan van Munster, Wouter Nijland, Jean le Noble, Pieter Obels, Erik Odijk, Hans Overvliet, Jorrit Paaijmans, André Pielage, Bob Pingen, Marijn van der Poll,  Herman van de Poll, Cees Post, Diana Ramaekers, Han Reeder, Beatrijs van Rheeden, Leon Riekwell, Sonia Rijnhout,  Kees Roovers, Sonja Rosing, Colin de  Rover,  Nanda Runge, Henk Rusman, Don Satijn, Anne Semler, Betty Simonides, Margriet Smulders, Chris Sommer, Jeroen Stok, Berend Strik, Liesbeth Takken, Caroline Teesin,Roel Teeuwen, Marry Teeuwen, Ruud Ticheler, Marco van Trigt, Derk van Uum, Paula Vanonna, Heleen Vergouwen, Marleen Vogels, Tjeerd Vrielink, Gjalt Walstra, Marisja van Weegberg, Marcel Wesdorp, Lydia Wierenga, Guido Winkler, Niko de Wit, Joyce Zwerver, Margreet Zwetsloot.

Exposities ‘Kruitmagazijnen’

De projectengroep van Symposion Gorinchem maakt gebruik van de ‘Kruitmagazijnen’ in Gorinchem NL waar wisselende exposities van moderne (abstract geometrische) kunst plaats vinden in opmaat naar het volgende Symposion?.


Naam organisatie: Stichting Symposion Gorinchem.
Opgericht: 1975?
Specialisaties: Abstract Geometrisme.
Aangesloten bij:
Openingstijden: Kruitmagazijnen: Donderdag t/m zondag 13:00 – 17:00 en op afspraak.


Contactpersoon:

 • Pim van Mourik, voorzitter, 06 449 51 961.
 • Bert van Meteren, 06 269 872 38.
 • Alexandra den Breejen, secretariaat.
 • Joop van Meteren, joopvanmeteren@gmail.com

Adressen: 

 • Postadres: Appeldijk 11A, 4201AE Gorinchem NL.
 • Postbus 3070, 4200 EB, Gorinchem NL.
 • Kruitmagazijnen Dalemwal 19a en 19b, bij molen De Hoop Gorinchem. Openingstijden vrijdag tot en met zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur. Telefoon: +31(0)183  513766

Email: info@symposion-gorinchem.nl.
Website: www.symposion-gorinchem.nl.
Emedia: www.facebook.com/symposiongorinchem.


Publicaties:

 • 2014, PDF Uitgebreide informatie Symposion Gorinchem.
 • 2010, Kunstmanifestatie ‘Beelden aan de rivieren’.

Nieuwsberichten:


Bronnen: Zie publicaties en websites.
Bijgewerkt: 20072014/31102014/23052015/23102015.


Reacties

Symposion Gorinchem | Gorinchem NL — Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *