Universiteit Antwerpen - Stadscampus

Omschrijving Universiteit Antwerpen:

De Universiteit Antwerpen BE heeft een hart voor kunst. De Britse beeldhouwer Henry Moore stelde het volgende over kunst: ‘Wetenschap probeert te verklaren. Kunst doet dat niet. In kunst gaat het niet om verklaringen, maar om inspiratie. Kunst is er om mensen te laten begrijpen in wat voor een prachtige wereld wij leven.’ De Universiteit Antwerpen onderschrijft deze woorden en onderneemt tal van inspanningen om kunst in brede zin te promoten.

In de loop der jaren bouwden de universiteit dan ook een mooie verzameling kunstwerken op, door schenking, door aankopen en door bruikleen. Intussen telt de collectie om en bij de 1.100 schilderijen, sculpturen en andere uitingen van hedendaagse kunst.

Voor de echte architectuurliefhebbers is een bezoek aan de Stadscampus een must. Het prachtige 16e-eeuwse Hof van Liere en de aanpalende historische gebouwen zijn een oase van rust in het rumoerige stadscentrum. Topwerken van Sam Dillemans en Fred Bervoets sieren er de muren, maar ook beeldhouwersmateriaal werd naarstig gebruikt voor de werken die er een plaatsje kregen. Bewonder de bronzen Waterdrager van Philip Aguirre Y Otegui, een kritisch, realistisch werk, waarbij de kunstenaar zijn Afrikaanse ervaringen wist te verwerken in een sculpturale taal. Ga op zoek naar de inspiratiebron van de kunstenaar. Komt het beeld Touch the Clouds van Luk Van Soom je niet erg bekend voor? Voor deze monumentale sculptuur baseerde de kunstenaar zich op Michelangelo’s fresco ‘De schepping van Adam’ op het plafond van de Sixtijnse Kapel. Ontdek Big Astro van assemblagekunstenaar Paul Van Hoeydonck. Het werk is een kruising tussen een astronaut en een buitenaards wezen. Astronauten, planten en satellieten vormen de thema’s van zijn reliëfs en objecten, waarin ‘wit’ wordt aangewend als symbool van het onwezenlijke …


Naam collectie: Universiteit Antwerpen – Stadscampus
Opgericht:
Specialisaties:
Perioden:
Kunststromingen:
Aangesloten bij:
Ondergebracht bij:
Openingstijden:


Contactpersoon:
Adres: 
Telefoon: +31(0)
Email:
Website:
Emedia:


Eigen publicaties:


Moderne kunstenaars in collectie:
Hedendaagse kunstenaars in collectie:


Exposities:  (Solo / Duo / Groep / ?)


Nieuwsberichten:


Bronnen: Zie publicaties en websites.
Mailcontact:
Bijgewerkt: 26092013.


Reacties

Universiteit Antwerpen – Stadscampus — Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *