Introductie:

Al jaren maakt Will Schropp houtsculpturen waarbij het begrip om-manteling een steeds terugkerend thema is. Lijnen, plooien, nervatuur en het karakter van het hout spelen een grote rol in zijn beelden. Het materiaal hout heeft veel mogelijkheden, maar nog meer onmogelijkheden. Op het grensvlak tussen die twee ontstaan zijn beelden.

Sinds de oudheid spelen bomen over de hele wereld een belangrijke rol in de mythologie. Waar mogelijk wil Will Schropp die diepere waarden en betekenissen in zijn beelden een rol laten spelen. Door hun ouderdom verbinden bomen ons met het verleden. Als je je realiseert dat een linde er al stond toen Van Gogh schilderde, of dat een plataan er al was toen de troepen van Napoleon door ons land trokken dank krijgt niet alleen die boom een andere betekenis, maar ook het hout wat ervan afkomstig is.


Will Schropp, 'Gryphaea', Linden, 90 x 75 x 5 cm. Collectie Paul Borsboom & Tiny Aarts

Will Schropp, “Gryphaea”, Linden, 90 x 75 x 5 cm. Collectie Paul Borsboom & Tiny Aarts


Biografie:

Vanaf 1973 was hij onderwijzer in Duiven. Gelijktijdig volgde hij lessen aan de Avondacademie. Later  ging Will Schropp naar de Kunstacademie in Arnhem (handvaardigheid mo-B, 1985). De basis voor zijn werk, de techniek van het bewerken en kennis van het hout kwam later bijvoorbeeld bij de beeldhouwlessen bij een Creativiteitscentrum. Will Schropp maakte in 1986 met als model zijn oude spijkerjack zijn eerste jas uit hout. Dat was als het ware de start van het bouwen van een uitgebreide collectie houten sculpturen.

Sinds 1985 geeft hij voorlichting aan scholieren tijdens excursies en tentoonstellingen. Met vogelachtige beelden gaf  in die periode ook vorm aan het ‘Icarus-syndroom’ en in strakke vormen maakt hij levenslijnen (ook in brons).

Begin jaren 90 zijn de galerie-tentoonstellingen gestart. De combinatie van kunst en onderwijs is voor Will Schropp nog altijd belangrijk. De combinatie zorgt voor afwisseling en, niet onbelangrijk, een regelmatig inkomen. Vanwege die combinatie kreeg hij in 2002 ook opdracht van Teleac voor de televisiecursus  ‘Thuis beelden maken in Hout’.

Will Schropp ontving op zondag 30 oktober 2011 uit handen van burgemeester Zomerdijk een Koninklijke onderscheiding. Hij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Zijn werken staan bij particulieren in Nederland, Frankrijk en Duitsland maar ook bij bedrijven en instellingen als Akzo Nobel en de Keukenhof en dichter in de buurt bij Parochiecentrum in Duiven, De Pelgrom in Zevenaar en de gemeente Westervoort. Voor de gemeente Duiven maakte hij o.a. het object De Hemelfietser en het Indiëgangermonument.

Will is medeorganisator van de tentoonstellingen ( 4 x per jaar) die door de Kunstkring Duiven Expositie worden georganiseerd. Hij stimuleert het bezoek van kinderen naar de tentoonstellingen.

Will Schropp heeft voor zijn werk al diverse prijzen ontvangen, nl. de Zilveren Kastanje op het Festival International ‘d Art de Gluiras (1995), de Prijs van het Publiek op Château la Voûlte (1996), de Gouden en de Bronzen Medaille op de Grand Salon International de l Ácadémie des Arts (1997) en de Publieksprijs op de kunstbeurs in Epe (2002).

Regelmatig verzorgt Will workshops en beeldhouwweken in Zweden en Turkije en op Malta.


Will Schropp, 'Levenslijn', Linden

Will Schropp, ‘Levenslijn’, Linden


Beschrijving werk:

Will Schropp gaat bij zijn beelden  uit van  een ontwerp, vervolgens neemt hij hout dat daar perfect bij past. Dat het daarvoor nodig is om alles van bomen en hout te weten ligt voor de hand, daarom werkt hij uitsluitend met inlandse houtsoorten. Dat de afmetingen bepalend zijn voor de grootte, is logisch. Net zoals  dat de kleur en de nerven een rol moeten spelen bij de vormgeving. Maar er zijn nogal wat bomen die door mythologie, religie, literatuur of sprookjes een andere gevoelswaarde hebben gekregen. Denk maar aan Eva en de appel. Ook die aspecten kunnen meespelen. Hij is er zich van bewust dat zijn werk een neerslag is van zijn leven in Nederland , in deze tijd. “Leven” is tevens een rode draad in zijn werk, hout  met zijn jaarringen is daar uitermate geschikt voor. Zijn beelden mag je aanraken, met je handen  genieten van een gebogen lijn, een mooi glad oppervlak of van de warmte van een  beeld voegt  een dimensie aan toe aan het beleven. Een ander thema is de eeuwige droom van de mensheid om te kunnen vliegen.
De inspiratie komt bij Will uit het leven in al zijn  facetten, de natuur en de mens. De reden dat hij graag met hout werkt  zijn de vele mogelijkheden om vorm te geven met dit prachtige natuurproduct , in een proces dat je van begin tot eind in eigen hand hebt. Een aantal houtsoorten zijn geschikt om tuinbeelden te maken, voor binnen is ieder hout te gebruiken, zelfs het zwarte hout van kort na de IJstijd, afkomstig uit Roderwolde, waar hij sinds enkele jaren mee werkt.


Will Schropp, Beeld van oerhout, 8800 jaar oud

Will Schropp, Beeld van oerhout, 8800 jaar oud. Klik op afbeelding voor vergroting.


Will SchroppNaam: Will Schropp.
Geboren: Sambeek NL, 1948.
Nationaliteit: Nederlandse.
Woon/werkplaatsen: 

 • 1948 – ???? Sambeek NL.
 • Duiven NL.

Kunstopleiding:

 • Kunstacademie Arnhem, handvaardigheid mo-B, 1985.
 • 1986 Beeldhouwcursus Creativiteitscentrum.

Toelagen/residenties:
Actieve periode:
Docentschappen:

 • 1985, Voorlichting aan scholieren.

Onderscheidingen:

 • 2011, Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
 • 2002, Publieksprijs kunstbeurs Epe NL.
 • 1997, Gouden en Bronzen Medaille Grand Salon International de l Ácadémie des Arts.
 • 1996, Prijs van het Publiek op Château la Voûlte.
 • 1995, Zilveren Kastanje op het Festival International ‘d Art de Gluiras.

Vertegenwoordiging:
Contactpersoon:
Adres:  Paardenbloem 89, 6922 GE Duiven NL.
Telefoon: +31(0)6  49 66 44 96.
Email: info@houtenbeelden.nl.
Website: www.houtenbeelden.nl.
LinkedIn:
Facebook:
YouTube: www.youtube.com.
ArtTube:
Vimeo:


Will Schropp, 'Leven', 2013

Will Schropp, ‘Leven’, 2013


Kunstvormen: Houten en enkele bronzen Sculpturen.
Kunstperiode: Hedendaags.
Kunststromingen: Abstract Figurisme, Lyrische accenten.
Kunstfasen (globaal) :

 • ???? – ????: Studiefase.

Technieken:
Bekendste werken:
Projecten:

 • Gemeente Zevenaar NL, ‘De Pelgrom’.
 • Gemeente Duiven NL, ‘De Hemelfietser’ en ‘Indiëgangermonument’.

Kunstgroepen:
Kunstrelaties:


Museumcollecties:
Overheidscollecties:

 • Gemeente Duiven NL

Private collecties:

Galerie collecties:


Museum-exposities:
Galerie exposities:
Overige exposities:


Eigen publicaties:
Catalogi:
Boeken:

 • 2002, Teleac, ‘Thuis beelden maken in Hout’.

Artikelen:
Radio/televisie:
Video/film:
Websites:  educatie.ntr.nl/thuisbeeldenmakeninhout.


 Citaten:


Nieuwsberichten:


Bronnen: Zie publicaties en websites.
Copyright: Ontvangen 12.02.2013.
Bijgewerkt: 13.02.2012.


Vaak worden alleen de belangrijkste collecties, exposities, publicaties e.d. weergegeven.